A nyári eseménytelenség után ősszel felpörög az álláspiac. Egyre több hír érkezik hozzám is különféle álláskeresést segítő rendezvényekről. Gondoltam, készítek egy rövid összegzést, mikor mi várható a következő hetekben. A listát terveim szerint bővítem, így érdemes időnként visszanézni. 

Nyelvparádé (szeptember 12-14. Budapest, Millenáris)
Látszólag kevésbé kapcsolódik az álláskereséshez a legnagyobb hazai nyelvtanulási kiállítás. Ám sok hasznos infót kaphat az eseményen, aki külföldi munkát szeretne megcélozni, vagy érdeklődik a nyugat-európai munkaadók által elvárt nyelvtudásról. Itt egyébként pénteken 5 órakor tartok másodmagammal egy kiselőadást a külföldi álláskeresésről főleg a német és angol nyelvterületre fókuszálva.

Külügyi Állásbörze (szeptember 20. Budapest, Danubius Hotel Gellért)
Ez az EU Work munkaerőközvetítő által szervezett állásbörze, amelyre nyugat-európai munkaadók érkeznek és keresnek tehetséges magyar szakembereket. Mivel a cégek képviselői nem tudnak magyarul, ezért angol- vagy némettudás nélkül nem érdemes érkezni. Egyébként a szervezőktől kapott infók alapján e két nyelvterületre szól majd a legtöbb állás.

HVG Állásbörze (szeptember 24-25., Budapest, Syma Rendezvényközpont)
A legnagyobb hazai hagyományos állásbörze, általában 100 feletti kiállítóval közel 10 ezer látogatóval. Abban különbözik az egyetemi karrierfórumoktól, hogy itt nemcsak pályakezdőket, hanem tapasztalattal rendelkezőket is keresnek a többnyire multinacionális munkaadók. Érdemes kinézni annak is, aki éppen nem keres állást, sok karrierépítést segítő előadás hallható és ingyenes tanácsadás is igénybe vehető. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció kell a hvgallasborze.hu oldalon.

Monster Virtuális Állásexpo (szeptember 29-október 3., www.allasexpo.hu)
Elfogult vagyok ezzel a rendezvénnyel, mert idén is benne vagyok a szervezésben. Az állásexpo a hagyományos állásbörzék és az állásportálok ötvözete. Előnye, hogy bárki, bárhonnan becsatlakozhat, nem kell sehová sem elmenni. A látványos grafikával megrajzolt standok mögött valódi cégek és való HR-esek várják a kérdéseket, az önéletrajzokat. Ide is főleg multik jönnek, a pozíciók zöme mérnöki, informatikai, logisztikai, pénzügyi és nemzetközi ügyfélszolgálati. Szeptember 29-én indul és öt napon át tart.

Egyetemi állásbörzék
Az egyetemi állásbörzék igazi szezonja a tavasz, de ősszel is megnyitja kapuit néhány intézmény a munkaadók előtt. Egyelőre négy börzéről tudok, ha több lesz, akkor kiegészítem. Egyetemistáknak és főiskolásoknak szakmai gyakorlat keresése, diplomamunka-írás miatt lehet érdekes. Illetve aki nyáron végzett és még nem talált munkát, ő is vadászhat a lehetőségekre. A két legnagyobb egyébként a Corvinus és a BME karrierfóruma.
Szegedi Tudományegyetem (október 1.)
Karrierexpo - Budapesti Corvinus Egyetem (október 8.)
Műegyetemi Állásbörze – BME (október 15-16.)
Széchenyi István Egyetem – Győr (november 4.)

Pályaválasztási kiállítások
Ezeket a megyei Kormányhivatalok Munkaügyi Köpontjai szervezik országszerte. A kiállítások a pályaválasztási döntés előtt álló fiataloknak szólnak, jellemzően középiskolásoknak. Ők megismerhetik a különböző szakmákat, képet kaphatnak az adott megye munkaerő-piaci szakmai szükségleteiről, a közép- és felsőfokú oktatási intézményeiről, valamint az iskolarendszeren kívüli munkaerő-piaci képzésekről. A programok között lesz üzemlátogatás, szakmabemutató, megjelennek a közép-, felsőoktatási és felnőtt képző intézmények és munkáltatók egyaránt.
Erről van egy részletes lista a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán Excelben itt. A legtöbb rendezvény októberben és novemberben lesz. Budapesten a Bálnában tartják október 1-2-án. 

Két rendezvény HR-eseknek vagy HR szakon tanulóknak

TruBudapest (szeptember 18. BMC Budapest Music Center)
A toborzási szakemberek fóruma. A külföldi témavezetők miatt nagyrészt angol nyelven zajlik. A munkaerőkeresés legújabb trendjei kerülnek terítékre (közösségi média, Google, Gamification, álláshirdetések, munkaadói márkaépítés stb.) Bill Boorman brit toborzási guru találmánya, ő is eljön Budapestre. A rendezvény varázsa a kötetlenség. A nap témák köré szerveződik, a témavezető bedob egy gondolatot és bárki hozzászólhat, vitatkozhat. A közösség tudásából áll össze a kép. Itt már belépőt kell fizetni a részvételért.

Personal Hungary (november 12-13., Budapest, Syma Rendezvényközpont)
A legnagyobb magyarországi HR-szakmai fórum. Főként személyzeti szakemberek vesznek részt, de aki szeretne ezzel a világgal kapcsolatot létesíteni jöjjön bátran. Igaz, ezért is már belépőt kell fizetni. Itt is rengeteg előadás, workshop lesz, a HR mellett a céges képzési piac is megjelenik

Ha tudtok még érdekes rendezényt, ami segíti az álláskeresést, a karrierépítést, a HR-esekkel való ismerkedést, akkor írjátok meg a karacsony.zoltan kukac jobb-allas.hu címre. Köszönöm.