A nyári turistaszezonban szem elé kerül a felszolgáló szakma. Hiszen ki ne látná őket nyaralása alatt az éttermekben sürgölődni, mosolyogni, rendelést felvenni, rázós helyzeteket kezelni. Mi kell ahhoz, hogy valaki kitanulja a szakmát? Elmélet és gyakorlat – persze. Egy budapesti iskola egy fokkal tovább megy: görögországi szakmai gyakorlatot ad a magyar képzés mellé.

Néhány szalagcím a pincér szakmáról az utóbbi évek trendjei alapján: világszerte hiányszakma, nyelvtudással könnyű a váltás az országok között, még országon belül is nagyok a fizetési különbségek, az átlag felettieknek biztos megélhetést nyújt. Persze nem szabad elhallgatni, hogy kemény szakma ez: fizikai állóképesség, stressztűrés, emberek, váratlan helyzetek kezelése napi 12 órában az éjszakába nyúló munkanapokkal.

Nagyot ugrottak a fizetések
Egy neves budapesti vendéglátós mondta nekem a közelmúltban, hogy az utóbbi két évben elszabadultak a bérek a fővárosban, legalább 20 százalékot ugrottak. Egy szakácsnak bruttó 300 ezer körül, egy pincérnek 400, egy séfnek 500 ezer forint körül kell fizetni. Nyugat-Európában pedig ezt hárommal lehet szorozni. A Balatonnál sincs másképp a helyzet: nettó 250 ezer forint alatt nehéz felszolgálót találni az étteremvezetőknek.

Egy érdekes képzésre bukkantam a közelmúltban. Az Európa 2000 Középiskola és a Gundel Étterem tanfolyama a Svájcban elterjedt sémát követi. A nap egyik részében a diákok elméletet tanulnak, majd gyakorlati képzéssel folytatják. Ez nem igényel nagy szervezést, ugyanis az iskola és az étterem pár percre van egymástól. Néhányan már a tanév alatt, iskola mellett a patinás étteremben dolgoznak alkalmi munkaerőként.

Szakmai gyakorlat Görögországban a csúcsszezonban
A másik elem: a diákokat nyáron „mély vízbe” dobják. Görögországba küldik szakmai gyakorlatra, 5 hónapra. A tanulók nem csak az 5*-os vendégkiszolgálást tanulják meg, de az önálló életben, önálló döntésekben tapasztalatot szereznek. A szakmai gyakorlatért fizetés jár, ami a havi 450 eurót (140 ezer forintot) is elérheti, mellé szállás és ellátás jár. A legügyesebbeknek a Gundel munkalehetőséget is biztosít. Egy Korfuról visszatért fiatal mesélte: sokat fejlődött az angolja, megtanulta, hogyan lehet jól kezelni a különböző kultúrákból érkező vendégeket, nemzetközi csapatban dolgozni.

Ne a megúszásról szóljon a szakma tanulása
Ami számomra tanulság és útravaló minden kedves olvasómnak: ha belekezd egy szakma kitanulásába, ne a legkönnyebb ellenállás felé induljon. Biztosan el lehet végezni egy felszolgáló tanfolyamot minimális megterheléssel, de így soha nem fogunk átlag felett keresni és nehezen nyílnak meg az utak jó külföldi munkaadók felé. Ha pályakezdőként az önéletrajzban jó referenciát vagy külföldi tapasztalatot tudunk felmutatni, teljesen más kapuk nyílnak meg előttünk.

Ki alkalmas akkor a felszolgáló pályára? Erről Bori Márk, a Gundel Étterem talent managere azt mondja: „Erősen javasolt az angol nyelvtudás, mosolygós, nyitott személyiség, fogékonyság az új dolgokra, és az érdeklődés a szakma iránt. Minden mást meg lehet tanulni."