Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kell-e nyelvvizsga a karrierhez?

Hétfőn a Tempus Közalapítvány konferenciáján jártam, amelyen egy pódiumbeszélgetést moderáltam. A gondolatébresztő vita az idegennyelv-tanulásról és a munkaadói nyelvi igényekről szólt. Jelen voltak cégek, oktatási intézmények képviselői. Rengeteg szempontról szó esett, pörgős kis beszélgetés lett belőle. Hadd emeljek ki ebből egy kisebb témát, a nyelvvizsgákat, pontosabban, mire is jó a nyelvvizsga az álláspiacon.

Nem vagyok nyelvvizsga-párti. Sőt…

Nem tagadom azonban, hogy bizonyos helyzetekben szükséges letenni.
Mikor jó a nyelvvizsga?
- Egy nyelvvizsga plusz pontot ér egyetemi felvétein,
kell a diplomához,
- a közszférában pedig státusztól függően nyelvpótlék jár érte
- külföldi egyetemre jutáshoz előfeltétel (példéul az USA-ba készülőknek a TOEFL, Németországban a Goethe Intézet viszgája).

DE ezeken az eseteken kívül más értelmét nem látom annak, hogy valaki nyelvvizsgázzon. A versenyszférában a cégek maguk mérnek (gyorsan és hatékonyan megtehető ez...) és az azonnal előhívható tudás számít. Nem az, hogyan beszéltünk németül, angolul 3 évvel ezelőtt.

Persze sokaknak kifejezett motivációt jelent az erőpróba. Célzottan és intenzíven készülnek rá és siker esetén az elégedettség érzése tölti el őket.

Nekem ellenben több kárt okozott a nyelvvizsga, mint amennyi hasznot hajtott és úgy vélem, nem vagyok egyedül.

A pódiumbeszélgetésen is elmondtam, 18 évesen két nyelvvizsgát tettem le sikeresen: egy felsőfokú „c”-t németből és egy középfokú „c”-t angolból. Mivel később németből felvételiztem az egyetemre, és német szakon is végeztem (a média mellett), nekem a némettel sohasem volt gondom.

Az angollal viszont annál inkább. Úgy látom ugyanis, hogy a nyelvvizsga elaltatja a nyelvtanulót. Hiába replikázik sok nyelvtanár ekként: „Nem úgy kell felfogni a nyelvvizsgát, hogy révbe értünk. Ez csak egy állomás, amelyet sikerrel vettünk.”
Kevés olyan embert ismerek, aki egy-egy nyelvvizsga után ne eresztett volna le. Mert a nyelvvizsgára készülés azt sugallja, céllal van dolgunk.  Ha pedig ezt elértük, utána automatikusan jön a motivációvesztés. A nyelvtanulásban ez a gondolkodás veszélyes.

Leereszt az ember nyelvvizsga után...

Én is leeresztettem az angol középfokú nyelvvizsga leltétele után. 6-7 évig azt hittem magamról, hogy tudok angolul, pedig egyre jobban kopott a tudásom. Néha elvétve a kezembe akadt egy-egy angol újság vagy belenéztem a tévébe, de igazából nem foglalkoztam a szinten tartásással. Kollégista lakótársaimra, akik a nulláról indultak és 2-3 év alatt kínkereservesen eljutottak középfokú szintre, magamban enyhe felsőbbrendűséggel tekintettem, pedig valójában ők már elhagytak engem.

A pofon az álláspiacra kilépve érkezett, amikor azt tapasztaltam, nagyon kevés az, amit tudok. Hiába áll a cv-ben a „Középfokú nyelvvizsa” megjelölés, hiába tudom díszes oklevelemet szkennelve elküldeni, a munkaadót az azonnal előhívható nyelvtudás érdekel. Semmi más. Nekem szerencsém volt, mert erős németemnek köszönhetően beslisszantam első munkahelyemre, ahol kínkeservesen hoztam vissza az angolomat. Ekkor tanultam meg, hogyan is kell nyelvet tanulni, miként lehet megszereni egy nyelvet (enélkül nem megy) és hosszú távú motivációt gyűjteni.

Hogyan tanulok én?

Sok évig tartott, amíg rájöttem erre. Manapság eszembe sem jut nyelvvizsgát tenni, ellenben hetente kétszer egy órát online tanulok a világ másik részén élő angol anyanyelvű tanártól webkamerán, mikrofonnal. Excelben szójegyzéket vezetek, amelyet hetente frissítek és minden héten  időt szánok ennek átnézésére. Reggelente a magyar kereskedelmi rádiók műsorai helyett a BBC World Service adását hallgatom az okostelefonomról autóban vagy buszon ülve. Nem sokat csak 20-30 percet. Mert a valódi nyelvtanulás nem nyelvvizsgára készülés, hanem a mindennapok szerves része. Olyan természetes elem, mint egy pohár ásványvíz...

Ha van vélemény, a karacsony_zoltan@freemail.hucímen várom, de írhattok ide is kommentet. És a facebookon is jelen vagyok. Ha tetszik,  lájkoljátok. Köszönöm előre is.:)

UPDATE: egy kedves olvasómtól kaptam nagyon jó tippeket az online nyelvtanulásra (főleg praktikus tanácsok.) Kíváncsian várom, kinek van még jó tippje, szívesen tesztelem, közzéteszem az ötleteket egy másik posztban.

1 Tovább

Kell-e nyelvvizsga az álláspiacon?

Úgy is mint egykori nyelvtanár, első kézből tudok válaszolni erre a kérdésre. Szerintem nyelvet nem a nyelvvizsga miatt kell tanulni (legfeljebb, ha diplomához, egyetemi felvételi előtt a többletpontokhoz vagy a közszférában a nyelvpótlékhoz kell), hanem ez csak egy motivációs eszköz ahhoz, hogy egyre jobban beszéljünk. Sokan vannak, akiknek ezek a mérföldkövek szükségesek a feljebblépéshez.

A versenyszférában nem számít, ki milyen nyelvvizsga-bizonyítványt szerzett. A nyelvtudás szintje ugyanis állásinterjún egy 10 perces beszélgetéssel azonnal és nagy pontossággal kideríthető (ezért sincs értelme lódítani erről az önéletrajzban).

Ebből következik, hogy versenyszférás álláskeresőknek megfelelő belső motiváció esetén nem javaslom a nyelvvizsga letételét, viszont a nyelvtudást nekik is folyamatosan karban kell tartaniuk. (Utóbbihoz elég lehet angol tévéműsorok, podcastok hallgatása, internetes újságolvasás)

A már említett élethelyzeteken kívül vannak esetek, amikor a vállalati világban dolgozóktól is nyelvvizsgát kérnek. Például TOEFL-vizsgát MBA (vezetőképzői) tanulmányok esetén illetve amerikai egyetemi felvételi előtt, a Goethe Intézet/Osztrák Intézet nyelvi papírját német/osztrák munka esetén, a Cambridge rendszer vizsgája pedig Angliában mutat jól.

Még 2 fontos megjegyzés:

Akire idegen nyelvű állásinterjú vár (illetve ha erre a pályázás során van esély), annak érdemes egy 1-2 napos felkészítő tréninget elvégeznie. Még akkor is, ha megfelelő szinten beszéli a nyelvet. Ők ugyanis ezzel a célzott gyakorlással jelentősen javíthatnak teljesítményükön.

Idegen nyelvre váltásnál ne ijedjünk meg. Sokkal jobb értékelést kap az a pályázó, aki ha hibákkal is, de mer beszélni, folyamatosan kommunikál, mint aki nyelvtanilag helyesen beszél, ám tőmondatokban és nehézkesen.

A nyelvvizsga/nyelvtudás egyébként szerteágazó témakör. Ha erről vagy bármilyen álláspiaci kérdésről kérdeznétek/kérdeznének a karacsony_zoltan@freemail.hu címre írjatok/írjanak.

5 Tovább

Tippek ösztöndíjkereséshez

Két hónapja regisztráltam a Corvinus Egyetem bárki számára nyitott angol nyelvű beszélgetőklubjába, az American Cornerbe. Tegnap kaptam tőlük egy mailt, hogy a jövő héten lesz a Nemzetközi Oktatási Hét. Az amerikai ösztöndíjprogramokat koordináló Fullbright 2 érdekes rendezvényt is tart ennek keretében.

November 17. 15 óra: előadások az amerikai ösztöndíjprogramokról

November 18. 16 óra: Külföldi tanulási börze

Regisztrálni kell a részvételhez ezen az oldalon (egyébként ingyenes a részvétel): http://www.fulbright.hu/iew2010.htm

Hogy miért hasznos a külföldi ösztöndíj a karrierépítésben? Biztos nyelvtudást ad, és erősíti azokat a személyes kompetenciákat (magabiztosság, nyitottság, problémamegoldás), ami fontos a munkahelyi érvényesülésben.

Írtam erről egy cikket a Monster karriermagazinban pár hete egy rendezvény kapcsán. A Haszon Magazin aktuális számában pedig a vállalkozói ösztöndíjprogramról szól egy írásom.

Alább egy linkgyűjtemény néhány hasznos weboldalról:

www.tka.hu – a Tempus Közalapítvány weboldala (Erasmus, Tempus, Leonardo, Comenius stb. ösztöndíjak kezelője)
www.mobilitas.hu - a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat oldala (ösztöndíjak önkéntes munkára)
www.scholarshipportal.eu – európai ösztöndíjkereső, 800 ajánlat
www.scholarship.hu – a Magyar Ösztöndíj Bizottság portálja
www.erasmus-entrepreneurs.eu – Erasmus Fiatal Vállalkozóknak ösztöndíjprogram
www.haesf.org – a Magyar-Amerikai Vállalkozói Ösztöndíjalap oldala
www.fulbright.hu – magyar-amerikai oktatási csereprogramok
www.pafi.hu – magyar pályázatfigyelő
www.kulturpont.hu – kulturális ösztöndíjkereső

0 Tovább

Nyelvtanulás online angoltanárral: nekem bejött

A modern kori karrierépítés egyik kulcsfogalma a nyelvtudás, annak folyamatos fejlesztése és szinten tartása. Augusztus közepén cikket írtam erről, saját bőrömön teszteltem a módszert, és ekkor nyílt meg előttem a nyelvtanulás új dimenziója, amelynek máig a rabja vagyok.

Az interneten kutatva láttam, hogy vannak online nyelvtanárok, akik skype-on mikrofon, fejhallgató és webkamera segítségével órákat adnak. Első olvasásra nem hittem ennek hatékonyságában.

Aztán megtaláltam egy közvetítői oldalt (www.buddyschool.com), ahol a világ bármely részéről lehet választani nyelvtanárt. Regisztráltam, ami nem került semmibe. A kiválasztott tanárnál a próbaóra is ingyenes, így gyakorlatilag nincs kockázat. Némi keresgélés után Jem mellett döntöttem, aki a Fülöp-szigeteken él, állítása szerint kiválóan beszéli az amerikai angolt, 7 dollárért (1400 forint) ad egy 60 perces órát és a tanulói értékelésekben (ez is látható) a legjobbak között szerepel. Mivel böngészésem idején online volt, üzentem neki, elküldtem skype nevemet, majd 10 percen belül jelezte, akár kezdődhet az ingyenes próbaóra. Beszélgettünk 20 percet, tényleg kiválóan beszélt angolul, szinte akcentus nélkül, kedves volt. 3 órán belül küldött e-mailben egy írásos értékelést produkciómról, ami megfelelt a valóságnak (kicsit zavarban voltam). Visszajeleztem, egy hét múlva kezdődhetnek az órák, heti kétszer egy óra (szerda-péntek).

A mérleg két és fél hónap után: sokkal magabiztosabban beszélek angolul, 400 új szót és kifejezést tanultam, 10 témát beszéltünk át az álláspiactól az öregedő társadalomig és hihetetlenül élvezem. Azóta 3 angol nyelvű szakmai fórumon voltam, ahol sokkal oldottabban mertem angolul beszélni (eddig inkább passzív szinten álltam erős középfok körül, most ezt aktivizáltam).

Külön előny számomra, hogy a reggeli 6.30-as kelés után már 7 órakor indulhat az óra. Nem kell a lakásban fogadni a tanárt, és külön utaznom sem kell. 8.10-kor pedig már el tudok indulni dolgozni, munka után privát életet élhetek. Jemnek nem probléma a reggel 7 órás óra, ugyanis 6 óra az időeltolódás, így neki helyi 13 órakor indul a tanítás.

 Ha van kedvetek, próbáljátok ki. Nagy kaland!

 

Mi az előnye az online nyelvtanulásnak?

 Sokkal nagyobb a nyelvtanári kínálat, a „világpiacról” lehet válogatni.

Olcsóbb. Nekem paypal internetes fizetéssel egy óra 7,3 dollárra jön ki (1500 forint). Ez nagyon jó egyéni óradíjnak számít. Az amerikai nyelvtanárok persze drágábbak, de nekem a fülöp-szigeteki bejött.

Sokkal inkább az egyéni életvitelhez igazítható. Nekem a legjobb reggel 7-8 között és kiválóan működik.

Megnyílik egy más kultúra. Korábban szinte fogalmam sem volt a Fülöp-szigetekről (csak annyi, hogy Manila és katolikus ország), mára sok mindent tudok.

Rá van kényszerítve az ember, hogy csak idegen nyelven beszéljen, úgy tudja csak megértetni magát.

 

Mi kell hozzá?

Számítógép

Szélessávú internet (ez a biztos. Lehet, hogy kisebb sávszélességgel is megy)

Skype-szoftver. Ingyen letölthető a skype.com oldalról

Fejhallgató mikrofonnal és webkamera (utóbbi nem feltétlenül, de én szeretem látni, akivel beszélek)

Hitelkártya vagy bankkártya (a paypal rendszeren át történik a pénz utalása)

0 Tovább

Jobb-Állás Blog

blogavatar

A legújabb karriertrendek, a legérdekesebb álláshírek saját kommentárral Minden véleményt, témajavaslatot várok. Alkossunk egy jó közösséget!

Utolsó kommentek

Címkefelhő

állás (111),karrier (107),álláskeresés (52),Karácsony Zoltán (27),állásbörze (17),külföldi munka (14),pályakezdő (10),karácsony zoltán (9),állásinterjú (9),állásexpo (8),álláshirdetés (7),pályaválasztás (6),szakma (6),munkahely (6),fizetés (6),frissdiplomás (6),önéletrajz (5),kereset (4),felvételi (4),nyelvvizsga (4),foglalkozás (4),nyelvtanulás (4),diszkrimináció (3),Németország (3),pályázás (3),monster (3),facebook (3),felsőoktatás (3),karrierépítés (3),felmondás (3),allas (3),Ausztria (3),esélyegyenlőség (3),toborzás (2),nyelvtudás (2),külföld (2),távmunka (2),egyetem (2),új munkahely (2),vezető (2),diploma (2),képzés (2),közszféra (2),CV (2),ESZA (2),EU (2),álláskeresési járadék (2),au pair (2),motiváció (2),mérnök (2),informatikus (2),karrierváltás (2),Egyesült Királyság (2),fejvadász (2),személyzeti tanácsadó (2),felmérés (2),olimpia (1),idősgondozó (1),karrierhír (1),google (1),szakválasztás (1),Egyenlő Bánásmód Hatóság (1),zaklatás (1),trend (1),webdesigner (1),munkaerőfelvétel (1),Anglia (1),németország (1),Vizes VB (1),Benedek Tibor (1),vízilabda (1),jövedelem (1),worldskills (1),munkanélküli (1),túlóra (1),váltás (1),munkasprint (1),rugalmas munka (1),álláskereső (1),gyakornok (1),álláspályázat (1),munkajog (1),külföldi tanulás (1),hiányszakma (1),munkanélküliség (1),munkanélküliségi ráta (1),álláspiac (1),atipikus munka (1),kerékpár (1),diákmunka (1),szexi szakma (1),Bringázz a munkába (1),bicikli (1),linkedin (1),megváltozott munkaképességű (1),jutalom (1),Kanada (1),Harvard Business Manager (1),diplomamunka (1),sales manager (1),mobilitás (1),Work Force (1),parti (1),kapcsolatépítés (1),burn out (1),egészség (1),key account manager (1),állásnév (1),egyetemista (1),bér (1),szakmai gyakorlat (1),HR (1),informatika (1),tanácsadó (1),hegesztő (1),Google (1),Facebook (1),pénzügy (1),szakmunka (1),csapatépítő tréning (1),állásportál (1),osztrák munka (1),Steve Jobs (1),nfsz (1),eures (1),(1),IT (1),Apple (1),Zuckerberg (1),munkaerő-közvetítő (1),EURES (1),karrierexpo (1),kísérőlevél (1),motivációs levél (1),Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (1),marketing (1),reklám (1),munkahelyváltás (1),munkaügy (1),manager (1),siket (1),előléptetés (1),babysitter (1),állásközvetítés (1),ötven felett (1)