A munkavállalói lét egyik legdrámaibb pillanata, amikor a vezető közli, hogy nem számít munkánkra. Rengeteg oka lehet az elküldésnek: gyenge teljesítmény, a kollégák fúrása, költségcsökkentési kényszer, a saját embereit hozó új vezető. Fokozza a feszültséget, ha derült égből villámcsapásként ér a hír és nincs anyagi tartalékunk. Miképpen lehet csökkenteni a kirúgás kockázatát illetve a legjobb helyzetből várni a folytatást? 

1. Tartsa be az irodai (írott és íratlan) szabályokat
Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem tartják nyilván a pontos érkezést és távozást, legyen pontos, ne távozzon idő előtt az irodából, és az ebédszünet se nyúljon a megengedettnél hosszabbra. Ha korábban kell elmenniek, és engedélyt kérni a felettestől, azt írásban –például e-mailben tegye meg – és mentse el a vezető válaszlevelét.
Még akkor is ha nem tiltott, kerülje a privát irodai ügyintézést, interneten böngészést. Különösen rossz céges piaci helyzetben a vezetés sokkal érzékenyebb a feladatra koncentrálásra.

2. Növelje munkája hatékonyságát
Ennek egyik eszköze, ha a munka elkezdése előtt megtervezi napját: áttekinti a megoldásra váró feladatokat, rangsorolja őket. Lehet egy sürgősség és egy fontosság szerinti listát készíteni és a kettő alapján súlyozni, mit és mikor végez el. Iktasson ki minden zavaró tényezőt. Rontja a munka minőségét, ha privát telefonhívásokat kell fogadnia, ha tízpercenként megnézi a leveleit vagy a friss híreket az interneten. Javítja a teljesítményt, ha napközben néhányszor megszakítja a munkát és például friss levegőt szív.

3. Ne hagyja ki a folyosói beszélgetéseket
Sok munkahelyen a színfalak mögötti történésekről nem a munkaállomásnál, hanem a konyhában, a kijelölt dohányzóhelyen lehet a legtöbbet megtudni. Éppen ezért érdemes keresni a kapcsolatot a kollégákkal ezeken a helyeken. Megoldás lehet a közös ebédelés, kávézás vagy a dohányosokkal való kimenetel (még akkor is, hanem dohányzik). Arra azonban ügyeljen, hogy a folyosói trécselés ne menjen a munka rovására, és ne tartson túl sokáig.

4. Kerülje a pletykálást
Különösen azok vannak veszélyben, akik újak a cégnél. Nekik tanácsos különösen visszafogottnak lenni és nem minősíteni más kollégákat vagy a munkahelyi vezetőt. Szintén veszélyes máshonnan érkező információk továbbadása.

5. Fényezze magát - óvatosan
Nem elég jól dolgozni, az eredményeket láttatni is kell. Ez történhet céges meetingeken felszólalásokkal, köre-mailekre való válaszokkal vagy céges teljesítményértékelésen. Egy üzletkötő trükkje, amit pár hónapja hallottam: korábban a megkötött szerződéseket az ügyvezető titkárnője íratta alá az első számú vezetővel. Az üzletkötő arra kérte a titkárnőt, hogy saját maga vihesse be a főnökhöz. Így az aláíráson kívül az üzletkötő pár szót váltott a vezetővel, aki megdicsérte őt.
Veszélyes eszköz is lehet a túlzott önmarketing, ezért a megfelelő stratégiát a vállalati kultúrához szabja és a cégen belüli szokásokhoz szabja.

6. Képezze magát folyamatosan
Óriási közhely. Ennek ellenére sokan elhanyagolják, pedig fontos. Az irodai világban a szakmai ismereteken kívül a nyelv- és a számítástechnikai tudás szorul állandó frissítésre. Ha sikerül megőriznie a versenyképességét, az önbizalmat ad, nem érzi magát egy-egy inkorrektnek tartott vezetői lépés esetén kiszolgáltatottnak és béremelési tárgyaláson is könnyebben feláll. Ha nincs céges forrás erre, akkor ne sajnálja saját zsebből fizetni (már persze, ha van tartalék).

7. Legyen nélkülözhetetlen
Egy profin működő szervezetben ilyen munkatárs nincsen. Sok cégnél azonban fenn lehet tartani a pótolhatatlanság látszatát. Jók az esélyei, ha nincs más munkatárs ebben a pozícióban, ha sikerül megőriznie az évek alatt az ügyfelekkel kiépített kapcsolatrendszert, a tudásanyagot, ami nélkül a vállalat nehéz helyzetbe kerülne.

8. Legyen jóban a főnökkel és a hangadókkal
Ha velük sikerül elfogadtatnia magát, nyert ügye van. Mindenkihez más kulccsal lehet közelebb kerülni, így ehhez pontosabb útravalót nehéz adni. Talán a folyamatos kommunikációt és a hitelességet emelném ki a fontos összetevők közül. A vezetőtől elzárkózva vagy üres hízelgő formulákkal ritkán lehet stabilizálni helyünket.

+1 Kössön biztosítást munkanélküliség esetére
Ez nem megelőzés, inkább a kármentést szolgálja. Ha nem tud pénzügyi tartalékot felhalmozni, akkor megoldás lehet a jövedelemkiesés esetére szóló biztosítás. Egy konstrukciót találtam (reklámot most nem akarok csinálni, aki akarja, megtalálja). Itt a feltétel a 22-54 év közötti életkor, a legalább egy éve kötött, határozatlan idejű munkaszerződés, minimum heti 30 órás munkahét, és a csoportos létszámleépítéses elküldés is kizáró ok. A nettó bér 70 százaléka, maximum 250 ezer forint kapható maximum 8 hónapon át.