A modern kori karrierépítés egyik kulcsfogalma a nyelvtudás, annak folyamatos fejlesztése és szinten tartása. Augusztus közepén cikket írtam erről, saját bőrömön teszteltem a módszert, és ekkor nyílt meg előttem a nyelvtanulás új dimenziója, amelynek máig a rabja vagyok.

Az interneten kutatva láttam, hogy vannak online nyelvtanárok, akik skype-on mikrofon, fejhallgató és webkamera segítségével órákat adnak. Első olvasásra nem hittem ennek hatékonyságában.

Aztán megtaláltam egy közvetítői oldalt (www.buddyschool.com), ahol a világ bármely részéről lehet választani nyelvtanárt. Regisztráltam, ami nem került semmibe. A kiválasztott tanárnál a próbaóra is ingyenes, így gyakorlatilag nincs kockázat. Némi keresgélés után Jem mellett döntöttem, aki a Fülöp-szigeteken él, állítása szerint kiválóan beszéli az amerikai angolt, 7 dollárért (1400 forint) ad egy 60 perces órát és a tanulói értékelésekben (ez is látható) a legjobbak között szerepel. Mivel böngészésem idején online volt, üzentem neki, elküldtem skype nevemet, majd 10 percen belül jelezte, akár kezdődhet az ingyenes próbaóra. Beszélgettünk 20 percet, tényleg kiválóan beszélt angolul, szinte akcentus nélkül, kedves volt. 3 órán belül küldött e-mailben egy írásos értékelést produkciómról, ami megfelelt a valóságnak (kicsit zavarban voltam). Visszajeleztem, egy hét múlva kezdődhetnek az órák, heti kétszer egy óra (szerda-péntek).

A mérleg két és fél hónap után: sokkal magabiztosabban beszélek angolul, 400 új szót és kifejezést tanultam, 10 témát beszéltünk át az álláspiactól az öregedő társadalomig és hihetetlenül élvezem. Azóta 3 angol nyelvű szakmai fórumon voltam, ahol sokkal oldottabban mertem angolul beszélni (eddig inkább passzív szinten álltam erős középfok körül, most ezt aktivizáltam).

Külön előny számomra, hogy a reggeli 6.30-as kelés után már 7 órakor indulhat az óra. Nem kell a lakásban fogadni a tanárt, és külön utaznom sem kell. 8.10-kor pedig már el tudok indulni dolgozni, munka után privát életet élhetek. Jemnek nem probléma a reggel 7 órás óra, ugyanis 6 óra az időeltolódás, így neki helyi 13 órakor indul a tanítás.

 Ha van kedvetek, próbáljátok ki. Nagy kaland!

 

Mi az előnye az online nyelvtanulásnak?

 Sokkal nagyobb a nyelvtanári kínálat, a „világpiacról” lehet válogatni.

Olcsóbb. Nekem paypal internetes fizetéssel egy óra 7,3 dollárra jön ki (1500 forint). Ez nagyon jó egyéni óradíjnak számít. Az amerikai nyelvtanárok persze drágábbak, de nekem a fülöp-szigeteki bejött.

Sokkal inkább az egyéni életvitelhez igazítható. Nekem a legjobb reggel 7-8 között és kiválóan működik.

Megnyílik egy más kultúra. Korábban szinte fogalmam sem volt a Fülöp-szigetekről (csak annyi, hogy Manila és katolikus ország), mára sok mindent tudok.

Rá van kényszerítve az ember, hogy csak idegen nyelven beszéljen, úgy tudja csak megértetni magát.

 

Mi kell hozzá?

Számítógép

Szélessávú internet (ez a biztos. Lehet, hogy kisebb sávszélességgel is megy)

Skype-szoftver. Ingyen letölthető a skype.com oldalról

Fejhallgató mikrofonnal és webkamera (utóbbi nem feltétlenül, de én szeretem látni, akivel beszélek)

Hitelkártya vagy bankkártya (a paypal rendszeren át történik a pénz utalása)