A következő másfél hónapban tucatnyi állásbörzét tartanak országszerte. Íme gyűjtésem, és néhány útravaló, kinek is szólnak ezek a fórumok.

A héten elindulnak az őszi állásbörzék. Csütörtökön a budapesti Syma Rendezvényközpont telik meg száznál is több munkaadóval, akiket két nap alatt várhatóan több ezer álláskereső ostromol. A HVG Állásbörze kicsit más, mint az egyetemi karrierfórumok. Ide nem csupán egyetemistákat, pályakezdőket kereső cégek érkeznek, hanem tapasztaltak után vadászók is. Rengeteg előadás, workshop, látványelem jellemzi a rendezvényt, amely elsősorban a multinacionális cégek toborzási terepe.

Virtuális állásbörze

Pontosan egy hét múlva startol a Monster állásportál virtuális állásexpója. Mivel jómagam is aktív szervezője vagyok az eseménynek, ezért nehéz erről elfogultság nélkül írni. Azt javaslom mindenkinek, hogy ha kíváncsi erre az újfajta álláskeresési fórumra, akkor próbálja ki. Teljesen ingyenes, már lehet regisztrálni, amely jövő hétfőn kezdődik a www.allasexpo.hu oldalon és öt napon át tart. A rendezvény egyik előnye, hogy nem kell sehová utazni, a számítógép előtt lehet barangolni a 3D-s grafikával felrajzolt standok között, ahol valódi munkaadók várnak valódi állásokkal. Lehet tőlük kérdezni chaten, önéletrajzot leadni, pályázni az állásokra. A munkaadói kínálat is széles palettán mozog banktól élelmiszer-kiskereskedelmi multikon át autóipari beszállítókig.

Egyetemi fórumok

Nem lehet kihagyni az ősz kínálatából a nagy egyetemek karrierfórumait. Október 9-10 a pesti „Közgáz”, majd egy hét múlva a budai BME tartja állásbörzéjét. Előbbi értelemszerűen közgazdász, utóbbi pedig mérnöki-műszaki-informatikai fókuszú rendezvény. Mindkettő elsősorban egyetemistáknak, főiskolásoknak szól, de persze bárki felkeresheti a standokat. A budapesti egyetemek mellett Szeged, Szolnok és Győr is rendez börzét, elsősorban saját hallgatóinak.

A fővárosi munkaügy is tart börzéket

Szép számmal tartanak állásfórumokat a fővárosi munkaügyi kirendeltségek is (hosszabb a nevük, most hadd ne írjam le). Ide elsősorban a velük kapcsolatban álló cégek érkeznek, és főként szakmunkás pozíciókat hirdetnek meg (építőipar, vendéglátás, egészségügy). Akadnak azonban cégek, amelyek pénzügyi tanácsadói vagy idegen nyelvű ügyfélszolgálatos állásokra toboroznak.

Nem állásbörze, de érdekesnek ígérkező karrierrendezvény a szeptember 27-i Nyitott Gyárak Napja, amelyen egyetemisták, frissdiplomások látogathatnak meg hat mátészalkai és nyírbátori gyárat. Találkozhatnak a gyárigazgatókkal, személyzeti vezetőkkel; megismerhetik az állás- és szakmai gyakorlati lehetőségeket.  

Íme a lista:

Szeptember 26-27. HVG Állásbörze (Budapest)
Szeptember 27. Nyitott Gyárak Napja (Nyírbátor, Mátészalka)
Szeptember 30 - október 5. Monster Virtuális Állásexpo (www.allasexpo.hu)
Október 4. Munkaügyi Központ (Vác, Madách Imre Művelődési Központ)
Október 8. Szolnoki Főiskola
Október 9-10. Budapesti Corvinus Egyetem
Október 10. Munkaügyi Központ, III. kerület (Budapest, Heltai tér)
Október 15. Munkaügyi Központ, IX. kerület (Budapest, XI. kerület, Zsombolyai utca)
Október 15. Szegedi Tudományegyetem
Október 16-17.Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
November 5-6. Széchenyi István Egyetem (Győr)
November 13. Munkaügyi Központ, XXI. kerület (Budapest, Királyerdei Művelődési Héz)
November 21. Munkaügyi Központ, VIII. kerület (Budapest, Mátyás tér)

Miért jönnek a cégek?

- Új munkatársra van szükségük. (ezt nem kell nagyon magyarázni)

- Önéletrajzokat gyűjtsenek, adatbázist frissítsenek. Akadnak kiállítók, amelyek későbbi kereséseikhez vagy a CV-adatbázis minőségének javítása miatt látogatnak ki. (Például személyzeti tanácsadóknál előforduló motiváció) 

- Építsék munkaadói márkájukat. Főként nagy multi cégekre jellemző, hogy az állásbörzére reklámrendezvényként tekintenek. Nem csupán termékeiket mutatják be a standok mögött, hanem vonzó munkaadóként jelennek meg. Hogy a legjobb álláskeresőket ők szerezzék meg.

Mit lehet álláskeresőként kihozni egy állásbörzéből?

- Információgyűjtés. Ez az a fórum, ahol rövid idő alatt sok munkaadóval el lehet beszélgetni. Felmérhetőek az elvárások, a körülbelül kereshető fizetés, a kiválasztás menete, a várható munkakezdés.

- Önéletrajz javítása, állásinterjúra készülés. Több ingyenes szolgáltatás elérhető állásbörzéken. Ilyen például a CV-írási tanácsadás, amelyen tanácsadói segítséggel javítható az önéletrajz. A másik ilyen a próbainterjú, amelyen szintén HR-szakértővel lehet egy állásinterjús helyzetet szimulálni.

- Pályázás elindítása. A standoknál leadható a pályázati anyag. Ahová személyzeti döntéshozó is eljön, ott pedig egy jó fellépéssel még az interjúra való behívás is elérhető.

Mi a helyes álláskeresői hozzáállás?

- Nézz utána még a rendezvény előtt, mely cégek lesznek jelen, milyen állásokat kínálnak?

- Válaszd ki azokat a munkaadókat, amelyeket feltétlenül fel akarsz keresni. Nézz utána néhány alapadatnak még otthon (mivel foglalkozik, iparág, cégnagyság, termékek)

- Ugyan sok esetben már elektronikus formában kérik a pályázati anyagot, azért néhány papír CV-t vigyél magaddal. Csak akkor add le, ha helyben gyűjtik és később nem lehetséges pályázni. Máskülönben a helyben kapott infók alapján a cégre és pozícióra írt önéletrajz erősebb)

A facebookon itt vagyok elérhető. Minden like-nak, kritikának, véleménynek örülök. :)

Ha akad karrierendezvény, ami itt nem szerepel, kérlek jelezzétek a karacsony.zoltan kukac jobb-allas.hu címre írt mailben és akkor frissítem a listát.